ThiemeMeulenhoff maakt chatten met Willem van Oranje mogelijk

ThiemeMeulenhoff maakt chatten met Willem van Oranje mogelijk

Chatbot beantwoordt historische vragen aan virtuele Vader des vaderlands. Op zijn geboortedag, 24 april, komt Willem de Zwijger virtueel tot leven dankzij een slimme educatieve chatbot. Makers Helpr en ThiemeMeulenhoff wekken hiermee onze Oranje-geschiedenis tot leven voor iedereen die interesse heeft in de wortels van ons Koningshuis. 

Op www.chatmetwillem.nl kunnen bezoekers van alle leeftijden vragen stellen aan Willem van Oranje. De virtuele Willem beantwoordt de vragen direct online. Chatmetwillem.nl is een spin-off van de educatieve chatbot van Helpr voor de onderwijsmethode Feniks (geschiedenis) van ThiemeMeulenhoff.

Chatmetwillem.nl is voor iedereen die belangstelling heeft in het leven van Willem van Oranje (1533-1584) en de geschiedenis daaromheen. Makers van de chatbot zijn Helpr.nl en ThiemeMeulenhoff. Zij bieden deze gratis chatbot aan ter ere van Koningsdag 2019. 

Leren met chatbots

Helpr en ThiemeMeulenhoff werken sinds begin dit jaar samen bij de ontwikkeling van chatbot-technologie voor digitale lesmethodes. Helpr ontwikkelt didactische chatbots die niet alleen het antwoord op een vraag geven, maar ook een dialoog aangaan met de leerling. Chatbots kunnen zo een deel van de uitleg van docenten overnemen. Die krijgen hierdoor meer tijd voor leerlingen die extra uitleg nodig hebben of die sneller door de lesstof gaan. Leerlingen vinden chatbots vaak een leuke aanvulling op de les.

Educatief kadootje

Jaap Koelewijn, oprichter van Helpr: "In onze chatbots passen we didactische technieken toe om leerlingen te helpen in hun leerproces. Zo stellen sommige chatbots zelf ook vragen om leerlingen te activeren en om hun niveau te bepalen. Op basis daarvan geeft de chatbot gerichte antwoorden en eventueel extra uitleg. Bijvoorbeeld met video’s. In de chatbot met Willem van Oranje zetten we deze technieken ook in." Leerlingen kunnen educatieve chatbots dit schooljaar al gebruiken in verschillende methodes van ThiemeMeulenhoff, waaronder Feniks (geschiedenis) en Newton (natuurkunde).

De ervaringen met de gratis educatieve chatsite www.chatmetwillem.nl worden gebruikt om de educatieve chatbots verder te verfijnen. De virtuele Willem van Oranje blijft ook na Koningsdag bereikbaar voor iedereen die iets wil vragen aan Willem van Oranje.