De Vlaamse boekenmarkt stabiliseert in 2018

De Vlaamse boekenmarkt stabiliseert in 2018

De Vlaamse boekenmarkt kan op een redelijk goed 2018 terugkijken: de omzet is gestabiliseerd. Van alle omliggende landen was er alleen in Nederland een stijging van de boekverkoop waar te nemen.

2018 luidde een kentering in wat de omzetcijfers van de Vlaamse boekenverkoop betreft. De sterke daling van de voorbije vijf jaar lijkt gestopt. Uit de cijfers worden ook de eerste effecten van de gereglementeerde boekenprijs zichtbaar. Dankzij een aantal internationale bestsellers zat de verkoop van literaire fictie en non-fictie opnieuw in de lift. Ook het nonfictie Informatieve genre en Engelstalige boek kende een stevige boost.

De analyse van de boekenmarkt is gebaseerd op de marktontwikkelingen die door GFK Belgium worden opgetekend m.b.t. de verkoop van papieren in de Vlaamse markt via de reguliere marktkanalen (boekenketens, boekhandels, warenhuizen, speelgoedwinkels, online verkooppunten). Het boekenverkooppanel van GFK Belgium heeft een dekkingsgraad van 89%.

Bepaalde verkopen van fysieke boeken (bijv. via nichekanalen zoals museumshops) zijn niet in deze cijfers opgenomen. Ook de transitie van de boekenverkoop naar het brede spectrum van digitale kanalen is tot op heden in Vlaanderen slechts deels in kaart gebracht.

Vergeleken met de buurlanden doet de Vlaamse boekenmarkt het goed. In Frankrijk daalde de boekenmarkt met 0,3%, in Duitsland met 3,1%. Enkel de Nederlandse markt kon in 2018 een positief eindresultaat (+ 2,7 %) optekenen.

Lees hieronder het uitgebreide persbericht met nadere toelichtingen: