Pelican Media failliet

Pelican Media failliet

Pelican Media, uitgever van magazines als Residence en Carros, is failliet. De uitgeverij had onder meer last van een krimpende markt. Pelican werd in de jaren negentig opgericht door uitgever Frank Kloppert, die onder meer aan de wieg stond van zakenblad Quote en lifestyleblad Residence.

In 2009 nam Pelican een flink aantal magazines over van de Telegraaf Media Groep en groeide uit tot een bedrijf met 80 werknemers en een omzet van 20 miljoen euro.

Pelican richtte zich met haar titels vooral op relatief rijke lezers. In 2013 ging de uitgeverij echter al een keer failliet, als gevolg van een inzakkende markt en een zakelijk conflict rond een verkocht bedrijfsonderdeel. Kloppert maakte destijds een doorstart onder de naam Pelican Media, onder meer met de glossy Residence, het autotijdschrift Carros en de titels Winelife en The Big Black Book. Ook verzorgde de uitgeverij zogenoemde sponsored magazines, tijdschriften in opdracht van bedrijven.

De uitgeverij de omzet uit de sponsored magazines de afgelopen jaren teruglopen en had verder last van de algemeen krimpende markt van magazines. Pelican werkte veel met freelance medewerkers. Welke gevolgen het faillissement voor de abonnees van de tijdschriften heeft, is onbekend.