De Week van het Luisterboek komt eraan

De Week van het Luisterboek komt eraan

Vanaf maandag 6 mei organiseert lezerssite Hebban.nl voor de derde keer de Week van het Luisterboek. De actieweek bestaat uit een bomvol (online) programma om het ‘gesproken boek’ te promoten.

Er worden twee nog niet eerder verschenen luisterboeken cadeau gegeven. Actrice Chava voor in ’t Holt (bekend van o.a. De Hel van ’63 en Moordvrouw) leest een viertal spannende verhalen van de bekroonde Vlaamse misdaadauteur Hilde Vandermeeren.

Collega-acteur Sander de Heer (o.a.Goudkust en Onderweg naar morgen) leest het verhaal van Dolfje Weerwolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos van de populaire kinderboekenschrijver Paul van Loon. Daarnaast wordt voor de derde keer de Hebban Luisterboek Award uitgereikt aan de beste voorlezers van luisterboeken.

Henkjan Smits, presentator van De MAX! op NPO Radio 5 en voormalig juryvoorzitter van o.a. Idols en X Factor, is voorzitter van de professionele jury die zich buigt over de shortlist die bepaald wordt door een 100-koppige lezersjury.

Hebban Luisterboek Award

De Hebban Luisterboek Award is een (lezers)juryprijs voor de beste voorlezer. Er zijn twee categorieën: volwassenen en kinderen. Meer dan honderd liefhebbers van luisterboeken beoordelen op dit moment de longlist.

Onder de genomineerden zijn veel bekende voorlezers zoals Dieuwertje Blok, Kees Hulst, Inge Ipenburg, Ricky Koole, Frank Lammers, Rik van de Westelaken en Carly Wijs.

Auteurs Daphne Deckers, Johan Fretz, Guus Kuijer, Henk Spaan en Anna Woltz zijn genomineerd voor het voorlezen van de boeken die ze zelf schreven. Eerdere prijswinnaars zijn Hanna Verboom (Tweede kans geschreven door Martyn van Beek, 2017) en Jochem Myjer (De gorgels geschreven door Jochem Myjer, 2017) en Howard Komproe (Kleurenblind geschreven door Trevor Noah, 2018).

De professionele jury van de Hebban Luisterboek Award 2019 bestaat naast Henkjan Smits uit Mariëlle van Tilburg (audioprofessional), Soraya Vink (redacteur en luisterboek-specialist Hebban) en Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban).

De shortlists van de Hebban Luisterboek Award 2019 worden op 24 april a.s. door Henkjan Smits bekendgemaakt bij Tijd voor MAX vanaf 17.10 op NPO 1.

De Hebban Luisterboek Awards worden tijdens de Week van het Luisterboek uitgereikt.

Luisterboek Collectief

De Week van het Luisterboek is een collectief programma ter promotie van het luisterboek, georganiseerd door lezerssite Hebban.nl in nauwe samenwerking met uitgevers en retailers. Voordat Hebban in 2017 de Week van het Luisterboek overnam, organiseerde Stichting CPNB de campagne.

Van 6 mei tot en met 12 mei worden de luistercadeaus gratis aangeboden via de Hebban Luisterboek-app en retailpartners Libris.nl, LuisterBieb en Luisterrijk.nl.

De Week van het Luisterboek 2019 wordt mogelijk gemaakt door:

 • AW Bruna Uitgevers,
 • Ambo|Anthos,
 • De Bezige Bij,
 • HarperCollins Holland,
 • Karakter Uitgevers,
 • de Koninklijke Bibliotheek (de LuisterBieb),
 • Libris/Blz boekhandels,
 • Luisterrijk.nl,
 • Meulenhoff Boekerij,
 • Overamstel Uitgevers,
 • Singel Uitgeverijen
 • WPG Kindermedia.

De luistercadeaus werden geproduceerd door Thinium Audioboekproducties in samenwerking met Singel Uitgeverijen en WPG Kindermedia.

iContact bouwde de Hebban Luisterboek-app. Luisterhuis verzorgt de distributie van de luistercadeaus