Donald Duck topstuk met grootste historische X-factor

Donald Duck topstuk met grootste historische X-factor
Op een tweede plaats staat het Plakkaat van Verlatinge en op nummer drie is de Grondwet geëindigd. Deze bijzondere stukken zijn nog tot en met 28 augustus te bewonderen in de expositieruimte De Verdieping van Nederland.

Men kon via Twitter stemmen en daar werd massaal gebruik van gemaakt. Een ware strijd brak uit tussen voor- en tegenstanders van bepaalde topstukken. Voor de KB en het NA was de inzet van social media een geslaagde poging om meer interactie te krijgen met het publiek van een tentoonstelling.

De winnaar van deze eerste online verkiezing voor topstukken is de Donald Duck. Wie is er niet groot mee geworden? In oktober 1952 werd het weekblad voor het eerst in Nederland uitgebracht. Onmiddellijk kon het blad rekenen op een grote groep lezers. In het begin putte de Nederlandse Donald Duck voornamelijk uit de aanzienlijke voorraad Amerikaanse strips. Later begon men hier zelf Donald Duck-strips te maken, zoals dat ook gebeurde in andere landen waar een weekblad over de gevederde antiheld was opgericht. Tegenwoordig is de eerste Donald Duck een prijzig collector’s item.

Het winnende nummer van de Donald Duck en alle runners up - o.a. Plakkaat van Verlatinge (1581), de Grondwet (1848) en nog veel meer -, zijn nog tot en met 28 augustus te zien in De Verdieping van Nederland.