Nederlands boek verkozen tot mooiste boek ter wereld

Nederlands boek verkozen tot mooiste boek ter wereld

Bij de internationale jurering van Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig heeft Spul – catalogus archeologische vondsten Noord/Zuidlijn de Gouden Letter gewonnen: het mooiste boek ter wereld. Het vorig jaar verschenen fotoboek over voorwerpen die in de grond werden gevonden tijdens de aanleg van de nieuwe metrolijn in Amsterdam is een uitgave van uitgever De Harmonie.

De beeldatlas, Spul, toont maar liefst 15.000 vondsten. Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski en zijn team maakten de selectie en de thematische indeling. Samen met Peter Kranendonk schreef Gawronski de inleiding. Harold Strak fotografeerde de voorwerpen. Het ontwerp van Willem van Zoetendaal is een visuele waterval.

Het robuuste verticale formaat van het boek doet denken aan een Amsterdams pakhuis. Een pakhuis tot in de nok gevuld met in Amsterdam opgegraven spul.

Aan de competitie deden meer dan 600 boeken uit 34 landen mee. Het gaat om boeken die in eigen land tot de mooiste zijn bestempeld en daardoor automatisch meedingen naar de internationale prijs. Spul, werd in Nederland samen met 32 andere boeken door een vakjury  verkozen tot de Best Verzorgde Boeken van 2018.

Er waren nog meer Nederlandse boeken die in de prijzen vielen: Robert F. Kennedy Funeral Train, The People’s View kreeg een Gouden Medaille en de nieuwe museumcatalogus van het Anne Frank Huis in Amsterdam, geschreven door Elias van der Plicht en vormgegeven door Irma Boom, ontving een van de twee Zilveren Medailles die in Leipzig werden uitgereikt. The Migrant, het foto- annex stripboek over een zangvogel van de Nederlandse Anaïs López kreeg een Bronzen Medaille.