Regionale omroepen Noordoost-Nederland samen in onderzoeksjournalistiek

Regionale omroepen Noordoost-Nederland samen in onderzoeksjournalistiek

De regionale omroepen RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord en Omrop Fryslân gaan hun inspanningen op gebied van onderzoeksjournalistiek bundelen. Het is voor het eerst dat de regionale omroepen in het Noordoosten van ons land structureel gaan samenwerken op redactioneel gebied.

In de grote stroom serieus en minder serieus online nieuws heeft de serieuze journalistiek het moeilijk. De hoofdredacties van de vier omroepen zien het als hun publieke taak om tegenwicht te bieden in de vorm van gedegen journalistiek onderzoek.

In Noordoost-Nederland - met sterke regionale omroepen en provincies met veel gemeenschappelijke kenmerken – is journalistiek vakmanschap in ruime mate aanwezig. De combinatie van grote kennis van het eigen gebied en de grote betrokkenheid bij de eigen samenleving, vormt een gezonde basis voor onderzoeksjournalistiek. Per onderzoek wordt een team gevormd van gespecialiseerde journalisten van de betrokken omroepen. Daar waar mogelijk wordt het publiek van de omroepen betrokken bij de onderwerpkeuze. Afgezien van de opdracht om de nodige tegels te lichten, moet het project leiden tot de opbouw van meer expertise bij de omroepen op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Ook moet het project de onderlinge samenwerking tussen de redacties bevorderen.

Het samenwerkingsproject wordt gecoördineerd door Goos de Boer; een ervaren onderzoeksjournalist van RTV Noord, met leidinggevende bagage. Hij was vorig jaar vijf maanden interim-hoofdredacteur bij RTV Oost. Hij initieert en stimuleert de gezamenlijke onderzoeken van de vier omroepen. Daarnaast draait hij journalistiek mee bij de onderzoeksprojecten.