Hendrik Groen wint voor 2e keer NS Publieksprijs

Hendrik Groen wint voor 2e keer NS Publieksprijs
'Zolang er leven is' van Hendrik Groen  heeft de NS Publieksprijs 2018 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2018.Het is de tweede keer dat een boek van Hendrik Groen de NS Publieksprijs wint, want in 2016 won hij met 'Pogingen iets van het leven te maken'. 

Zolang er leven is kreeg ruim 42% van de in totaal 97.365 uitgebrachte stemmen dit jaar (vorig jaar 96.000). Andere genomineerden waren Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder , De heilige Rita van Tommy Wieringa , Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck, Nazomer van Esther Verhoef en Stromboli van Saskia Noort. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 tot 1 juli 2018).

Dit jaar heeft Frank Krake, auteur van het boek De laatste getuige, campagne gevoerd om via de vrije keuze in aanmerking te komen voor de prijs. Zijn fanatieke strijd is niet onopgemerkt gebleven, hij haalde maar liefst 11% van de stemmen. Opmerkelijk aan het boek van Krake is dat het in eigen beheer is uitgeven. Een jaar geleden publiceerden wij al een artikel over deze schrijver en uitgever.

De winnaar van de NS Publieksprijs krijgt, naast de eretitel Boek van het Jaar 2018, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card OV Vrij 1ste klas. De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987. Sinds 2001 is NS sponsor van de prijs en is de naam NS Publieksprijs.

De Leesclub en miniboekjes in de trein
Dit jaar is voor het eerst een speciale NS Publieksprijs Leesclub geïnstalleerd bij de start van de stemperiode op het NS hoofdkantoor. Duizenden enthousiaste lezers hebben zich daarvoor opgegeven, daarvan zijn honderd uitverkoren lezers geselecteerd die uiteindelijk de Leesclub vormen. Als ambassadeurs van de NS Publieksprijs hebben zij zoveel mogelijk stemmen geprobeerd te werven. Daarnaast werden er, om zoveel mogelijk treinreizigers kennis te laten maken met de genomineerde titels, miniboekjes met fragmenten uit deze boeken uitgedeeld in de treinen van NS. Met de Leesclub en de miniboekjes zijn extra lezers geënthousiasmeerd om te gaan lezen en te stemmen.