iBooks wordt Apple Books

iBooks wordt Apple Books
Binnenkort verschijnt de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem iOS 12 (voor alle telefoons en tablets die overweg kunnen met iOS 11). Tot de vele veranderingen en verbeteringen die het nieuwe systeem biedt hoort ook een totaal vernieuwde e-book-app.
 
Aan de leesomgeving zelf verandert niet heel veel, aan de vormgeving en de indeling van app zelf wel. De vindbaarheid van boeken (zowel e-books als luisterboeken) komt centraal te staan. Zodra de gebruiker de app opent ziet die rondom het boek dat hij of zij aan het lezen is een gepersonaliseerd aanbod van mogelijk interessante titels, een aantal top 5’s per genre en speciale aanbiedingen.

In de sectie ‘Reading now’ worden de boeken getoond die onlangs geopend zijn, naast aanbevelingen van vrienden en kennissen. Er zijn verschillende manieren (tabbladen) om je boekencollectie te ordenen, bijvoorbeeld de boeken die je nog wilt lezen of die je al uit hebt. De collectie kan op verschillende manier geordend, getoond en doorzocht worden.

De luisterboeken worden verzameld op een eigen tabblad, maar daaronder is de navigatie vergelijkbaar met die van e-books. De suggesties van mogelijke interessante titels is anders dan die voor e-books. Deels omdat het aanbod verschilt, deels omdat ook favoriete vertellers in de keuze worden meegewogen.
 
Niet alleen de indeling, ook de vormgeving is op de schop gegaan. De metafoor van het doorzichtige boekenplankje is losgelaten – de covers worden (groot) tegen een witte achtergrond getoond, naast de titel en de auteursnaam. De koppen krijgen nu standaard een schreefletter, de broodtekst blijft schreefloos.