Film- en tv-wereld ontdekt schrijfplatforms

Film- en tv-wereld ontdekt schrijfplatforms
In veel landen zijn schrijfplatforms enorm populair. Daar verzamelen mensen met schrijfambities en leesliefhebbers zich om verhalen te delen. Meestal gaat het om korte verhalen of feuilletons, die op de mobiel gelezen worden. De lezers hebben direct contact met de auteurs: zij becommentariëren de gebeurtenissen, delen hun eigen, soortgelijke ervaringen en stellen soms zelfs alternatieve plotwendingen voor.
 
De verhalen zijn vaak heel persoonlijk en techniek is er in veel gevallen ondergeschikt aan zeggingskracht: de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie.

Dat neemt niet weg dat er regelmatig auteurs tussen zitten die hun verhaal zo goed kunnen opschrijven dat zij de interesse wekken van literaire agenten en nu ook de tv-industrie: Sony Pictures Television heeft een optie genomen op Death Is My BFF van Katarina E. Tonks en Hulu heeft een serie besteld die is gebaseerd op Light as a Feather van Zoe Aarsen. Tonks’ werk kreeg al meer dan 92 miljoen views, het verhaal van Aarsen werd 2,9 miljoen keer bekeken en beiden ontving duizenden reacties op Wattpad, het belangrijkste Engelstalige platform.

Tal M. Klein, die op InkShares publiceerde heeft onlangs een miljoenencontract ondertekend voor The Punch Escrow, een sciencefictionverhaal. Op dit platform wordt selfpublishing gecombineerd met crowdfunding: de lezers kunnen hun favoriete verhaal financieel steunen, zodat de auteur makkelijker een deal met een uitgever of filmmaatschappij kan sluiten.

De lees- en schrijfcommunity WritingPrompts op Reddit heeft nu 12 miljoen leden. Meer dan dertig van de daar gepubliceerde bijdragen zijn inmiddels verfilmd.