5% van de Nederlanders heeft een eReader

5% van de Nederlanders heeft een eReader


In de Verenigde Staten zijn e-readers al aan een nieuwe fase in hun nog jonge bestaan begonnen. Werden zij aanvankelijk veel gebruikt door de early adopters, jonge mannen van 18 tot 35 jaar, nu winnen zij snel aan populariteit onder vrouwen en ouderen, traditioneel de belangrijkste klanten van de boekhandel, zo blijkt uit recent onderzoek.

In Nederland is de situatie vergelijkbaar, al hebben nog steeds meer mannen dan vrouwen een e-reader. Tegelijk zeggen mannen dat zij e-boeken ook graag op tablets, desktop-computers of mobiele telefoon lezen. Het aandeel vrouwen dat in het bezit is van een e-reader zou dus op korte termijn kunnen stijgen.

Andere belangrijke kenmerken van de bezitters van e-readers zijn dat zij relatief oud zijn: de leeftijdsgroepen 35-49 jaar en 50 jaar en ouder zijn relatief goed vertegenwoordigd. Tevens hebben bezitters van e-readers vaak een goede opleiding gevolgd en verdienen zij een relatief hoog inkomen. Opvallend is ook dat e-readers vooral populair zijn bij mensen uit de grote stad, de randgemeenten en in het westen en in het zuiden van het land.