Trend of gewoon lafheid?

Trend of gewoon lafheid?


Ik moet bij dat motto ook denken aan een tegeltje bij een van onze redacteuren aan de muur, waarop staat: liever goed, dan op tijd (check www.truttigtegeltje.eu). Als lid van het management van ons mooie bedrijf moet ik het daar natuurlijk grondig mee oneens zijn. Ik roep dan: nee, nee, nee het is "goed, op tijd en binnen budget natuurlijk!" Maar wie mij beter kent weet dat ik, als het spannend wordt, ook steeds kies voor: dan maar wat later, als het maar goed is.

Ik maak zo vaak mee dat we omwille van de heilige deadline een pragmatische oplossing kiezen, waarbij 80% wordt geleverd, en de rest doorgeschoven naar een toekomst die nooit komt. Nou is er niks mis met de 80/20 regel natuurlijk. Heel vaak vermijd je daarmee toeters en bellen die eigenlijk niet zo nodig zijn. Sub-optimaal is dan niet zo erg. Of kijk bijvoorbeeld naar Google, die beta-producten releast, en dan in nauwe samenwerking met gebruikers het product verder ontwikkelt. Herinner je je nog hoe Google Maps er uit zag in het begin? Een typische 50/50 oplossing toch?

Maar nou content. Stel je voor dat wij commentaar op wet- en regelgeving eerst matig structureren, en pas later goed. Dan moeten onze klanten dat twee keer valideren tegen twee schema's en ook twee keer importeren. En ook onze redactie moet het eerst verwerken met een simpele structuur en later de ingewikkelde. Dat is duidelijk twee keer werk voor veel mensen. Dom voorbeeld natuurlijk, maar ik denk dat het wel duidelijk maakt dat in de content wereld de 80/20 regel anders werkt. Het moet gewoon goed zijn. Een beetje converteren is slordig, niet valideren mag niet en delen van het schema niet invullen is verboden.

Ook komt content vaak voor in ketens, als je daar maar vaak genoeg 80% neemt wordt dat al snel heel weinig; 80% van 80% van 80% is nog maar net 51%, en dat is niet waar je voor op pad ging.

Ik ben dus flexibel van stijl: als het om content gaat geldt voor mij de 100/0 regel, voor functionaliteit van een nieuw systeem is de 80/20 regel prima. En in een aantal gevallen, bijvoorbeeld voor een prototype, is 50/50 ook prima.

Terug naar het credo "ik zeg wat ik hoop, en doe wat ik kan", waar trendwatchers blijkbaar 2012 mee in willen. Dat is voor mij in alle gevallen te weinig. Voor mij geldt: zeg wat je doet, en doe wat je zegt. Geen vage/laffe 50/50 voor mij.