KBB Boekwerk Monitor: het gaat een beetje beter

KBB Boekwerk Monitor: het gaat een beetje beter
In 2017 is de totale omzet van de boekverkoop gestegen met 1% naar € 530 miljoen. Het aantal verkochte exemplaren is toegnomen met 0,4% (41 miljoen exemplaren). Dat is positief, maar in vergelijking met een aantal jaar geleden vallen de cijfers nog steeds niet mee. De omzet in de Nederlandstalige markt is gelijk aan die van 2016, terwijl  de afzet met 1% is gedaald. Ook het literair-cultureel segment staat onder druk. Consumenten gaven minder uit aan literair-culturele boeken, zowel de afzet (-3%) als de omzet (-4%) daalde. Het anderstalige deel van de markt presteert juist wel beter. 

Dit blijkt uit de Monitor die KVB Boekwerk twee maal per jaar publiceert.

De markt voor digitaal lezen verandert vooral door de ontwikkeling in abonnementsmodellen. Dat heeft gevolgen voor de verkoop van losse e-books. Die groeit weliswaar, maar de groei vlakt ook dit jaar af. In 2017 werden 2,7 miljoen e-books verkocht, 3% meer dan in 2016. In 2016 was de groei nog 16%.

De cadeauperiode lijkt steeds belangrijker te worden: in 2017 werd in die periode de hoogste weekomzet geboekt van de afgelopen jaren. Ook rond de verkoopcijfers van titels is concentratie te zien: de boekenmarkt wordt steeds meer een bestsellermarkt.

Uitgevers
De verhouding tussen grote, middelgrote en kleine uitgevers zijn afgelopen vrijwel ongewijzigd gebleven. Het aantal kleinste uitgeverijen daalt echter met 6%. Ook hun aandeel in het aantal verkochte unieke titels neemt af. In 2015 waren de kleine uitgeverijen nog goed voor 49% van de titels, in 2016 is dat 47%. De rest (53%) komt van de 39 grootste uitgeverijen.
In het genre fictie winnen de grootste vijf uitgeverijen terrein ten koste van de zeven uitgeverijen in de subtop.