Where the ... is it?

Where the ... is it?


Nog afgezien van dit soort calamiteiten zijn de problemen legio. Tekst en layout moeten worden gecorrigeerd, maar door wie en waar zit die persoon? iemand extern? In welke volgorde en hoe worden hun correcties genoteerd en doorgevoerd? Klinkt dit u bekend in de oren? Bij elke stap van idée tot artikel gaat tijd verloren. Steeds moet het materiaal weer aan iemand anders worden doorgegeven / gemaild, waarbij het overzicht soms compleet zoek raakt en/of er werk verloren gaat. Hoe dan ook er wordt (te)veel tijd besteed aan niet-creatief, niet-productief en niet-journalisitek werk. Helemaal als je al deze tijd op jaarbasis bekijkt.En precies hier maken redactionele systemen het verschil. Alle tekst- en beeldmateriaal komt in één systeem binnen en blijft daar ook. Zo is het altijd voor alle gebruikers beschikbaar, in elke fase van het redactieproces.

Een redactioneel systeem geeft altijd de actuele status van elk onderdeel weer. Iedereen, wie men toegang geeft, kan zo het productieproces op de voet volgen, van een totaal overzicht (digitale plank) tot artikel niveau en van het prille begin tot aan publicatie naar print. Of eventueel ook direct (of indirect na redigeren) naar het web, of welk ander medium dan ook (tablets).
Vanuit een enkel systeem wordt naar verschillende kanalen gepubliceerd. Daarmee wordt een goede afstemming van processen mogelijk, plus hergebruik van content en niet te vergeten - onderlinge inspiratie. Het werk wordt dus tegelijk efficienter en creatiever.

Een dergelijk systeem moet gebaseerd zijn op internettechnologie geschikt voor alle media. Niet een preprint systeem dat het web 'erbij doet'. De weborientatie moet in de hart van het systeem zitten.
Voorheen waren dit dure client/server systemen, vandaag de dag zijn er systemen welke slechts een webbrowser behoeven om in een dergelijke behoefte te voorzien. Geen dure installaties en geen duur beheer laat staan lange implementatietijden en moeilijke trainingen. Niet meer dan een username en password en "get started!"

p.s.
Dit artikel is aangeleverd per mail in een word- bestand en een aparte jpeg is meegestuurd, benieuwd hoeveel stappen daarna zijn gemaakt.