Geen Nobelprijs voor Literatuur vanwege sex-schandaal

Geen Nobelprijs voor Literatuur vanwege sex-schandaal
De Nobelprijs voor de Literatuur wordt dit jaar niet toegekend. Dat heeft de Zweedse Academie bekendgemaakt, de organisatie achter de literatuurprijs.

Aanleiding is een schandaal binnen de Zweedse academie. Haar echtgenote van Katarina Frostenson, een van de leden van de Academie, wordt ervan beschuldigd dat hij zeker achttien vrouwen seksueel heeft misbruikt, onder meer in gebouwen van de academie. Hij zou onder anderen de Zweedse kroonprinses Victoria hebben betast toen die een bezoek aan de academie bracht. Ook zou hij namen hebben gelekt van schrijvers die kans maakten op de Nobelprijs.
Frostenson zelf ligt ook onder vuur, zij zou geld van de Academie hebben doorgesluisd naar haar man. 


De beschuldigingen leiden er eerder al toe dat een aantal leden van de Zweedse Academie opstapten. Frostenson zelf is inmiddels ook afgetreden, maar dat kon de crisis niet meer bezweren: In de statuten van de academie staat dat alle leden aanwezig moeten zijn bij de stemming over de prijswinnaar.
Leden van de Academie worden voor het leven benoemd, dus vervanging was ook niet mogelijk. Er wordt nu gekeken om de statuten te gaan aanpassen zodat dit in de toekomst wel mogelijk zal zijn.

Het kan zijn dat er volgend jaar twee Nobelprijzen voor de Literatuur uitgereikt gaan worden.