#MeToo in uitgeefland: Hoofdredacteur Vice ontslagen

#MeToo in uitgeefland: Hoofdredacteur Vice ontslagen
Hoofdredacteur Casper Sikkema van Vice is ontslagen vanwege 'seksueel grensoverschrijdend gedrag'. De voorvallen vonden plaats in 2015, voordat hij bij Vice werkzaam was. Daarmee lijkt met enige vertraging #metoo nu ook de Nederlandse uitgeefbranche te hebben bereikt.

De indirecte aanleiding blijkt zijn optreden bij DWDD te zijn waar hij als gast sprak over de situate rondom stand-up comedian Louis CK. Hij koos in dat gesprek nadrukkelijk de kant van vrouwen.  Toen het vrouwelijke slachtoffer eind 2017 het interview met Sikkema over de #MeToo beweging zag nam ze contact met hem op. Sikkema zou in een mail toe hebben gegeven dat hij te ver is gegaan.
De vrouw vertelde het verhaal later tegen een VICE-medewerkster, die er afgelopen weekend mee naar de leiding van VICE ging. Daarop werd Sikkema ontslagen.

Er bleken meerdere verhalen over zijn gedrag los te komen, varierend van cocaine-gebruik tot handtastelijkheden en volgens een oud mederwerker heerste er op de redactie van Vice een cultuur van angst. Een huidige medewerker van VICE zegt dat Sikkema mensen opdracht gaf om te zwijgen over voorvallen op de redactie. "Maar nu wordt er onderling al veel meer gepraat. Ik denk dat de komende dagen meer vrouwen een klacht over hem gaan indienen."

Sikkema laat via zijn advokaat weten dat deze situatie hem erg geraakt heeft en dat er totaal geen sprake is geweest van ontoelaatbaar gedrag bij Vice en dat dit een geval is van 'moedwillig zwartmaken van een hoofdredacteur die altijd goed gefunctioneerd heeft'.

Het hele verhaal krijg vast een vervolg...