Ebsco introduceert DRM-vrije e-books

Ebsco introduceert DRM-vrije e-books
EBSCO Information Services stelt binnenkort 70.000 e-booktitels beschikbaar die vrij zijn van Digital Rights Management (DRM). Het DRM-vrije initiatief vloeit voort uit de inspanningen rondom toegang tot content en het uitbreiden van de opties voor bibliotheken op het gebied van e-books.
 
Bibliotheken hebben bij EBSCO eBooks dankzij dit nieuwe initiatief keuze uit zowel DRM-vrije titels als titels waarop wél DRM van toepassing is. Voor de DRM-vrije e-books gelden geen gebruiksbeperkingen. De titels zijn beschikbaar voor een ongelimiteerd aantal gelijktijdige gebruikers (Unlimited User, UU) en gebruikers worden niet geconfronteerd met limitaties op het gebied van printen, opslaan of downloaden. Bibliotheken hebben de keuze uit de DRM-vrije UU-versie van een titel, en een versie voor één of drie gelijktijdige gebruikers (1U of 3U) met standaard DRM-bescherming.
Met deze opties kunnen zij hun budget optimaal inzetten en hun collecties aanpassen aan de wensen van gebruikers. Gebruikers profiteren van snelle en gemakkelijke toegang tot DRM-vrije downloadmogelijkheden (PDF en EPUB) voor een volledig boek of een individueel hoofdstuk. 
 
Ken Breen, Vice President of Strategy and Product Management bij EBSCO, zegt dat de toevoeging van DRM-vrije titels aan EBSCO eBooks onderstreept hoeveel waarde EBSCO hecht aan het beschikbaar stellen van een zo breed mogelijk contentaanbod aan bibliotheken en hun eindgebruikers: "EBSCO werkt nauw samen met uitgevers om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk kwaliteitscontent aan kunnen bieden aan onze klanten en hun gebruikers. De toevoeging van deze 70.000 DRM-vrije e-booktitels, en de duizenden die in de toekomst nog zullen volgen, aan het EBSCO eBooks platform zorgt ervoor dat bibliotheken meer keuze hebben en dat gebruikerstoegang tot e-bookcontent verbetert."


 
Naast het DRM-vrije initiatief is EBSCO ook zeer actief met het optimaliseren van de gebruiksomgeving voor bibliotheekgebruikers. Zo zijn er onlangs enkele vernieuwingen doorgevoerd in het EBSCO eBooks platform. Gebruikers kunnen nu via iconen in de inhoudsopgave snel en eenvoudig individuele boekhoofdstukken downloaden, zodat zij ervoor kunnen kiezen alleen de voor hen relevante stukken uit een e-book te gebruiken. Ze kunnen daarnaast DRM-vrije content direct naar hun Google Drive exporteren om zo hun onderzoeksproces te stroomlijnen. EBSCO investeert doorlopend in toegankelijkheidsinitiatieven zoals leesverbeteringen en ondersteuning van EPUB, de technische standaard voor e-books met onder meer links naar referenties aan het einde van de hoofdstukken en tekst die zich aanpast aan het toestel dat gebruikt wordt bij het lezen.
 
Naast de duizenden DRM-vrije titels bestaat het aanbod uit ruim 1 miljoen kwaliteits-e-books en 100.000 audiobooks van meer dan 1.500 gerenommeerde academische uitgevers en University Presses van over de hele wereld.