WPG rondt verzelfstandiging WPG België af

WPG rondt verzelfstandiging WPG België af
Een groep Vlaamse ondernemers en boekenliefhebbers rondt de eerder aangekondigde over-name van WPG België af en zet de schouders onder Standaard Uitgeverij. Dat wordt de nieuwe naam van de uitgeverij. Voor dit initiatief heeft een groep Vlaamse ondernemers en boekenliefhebbers de handen in elkaar geslagen. De groep neemt, uitgezonderd de educatieve activiteiten, alle activiteiten van het Nederlandse WPG Uitgevers in België over.

De nieuwe uitgeverij krijgt een bekende naam:  Standaard Uitgeverij. Oprichters van de uitgeverij zijn Jeroen Overstijns, voorheen ceo WPG België, die de uitgeverij zal leiden, Koen Clement, algemeen directeur van Europalia en voormalig algemeen directeur van WPG, Maurits Lemmens en Raf Uten, de mensen achter het succesvolle Vlaamse productiehuis De Mensen, en ondernemer Pieter Lambrecht. Standaard Uitgeverij en De Mensen blijven volledig gescheiden, zelfstandige ondernemingen maar op deze manier versterkt Standaard Uitgeverij wel haar mogelijkheden.

Met de nieuwe naam krijgt de uitgeverij de iconische naam terug die het bedrijf ook al had voor het door het Nederlandse WPG werd overgenomen, en die al die jaren op de strips is blijven staan. Ook de andere fondsen gaan mee over, zoals Manteau, Oogappel, M Books, Davidsfonds Uitgeverij, het recent gelanceerde stripfonds Matsuoka en de nieuwe tijdelijke im-print Angèle.

Jeroen Overstijns: "Alles start met onze grote liefde voor het boek en geloof in helden van hier. Ik ben net als iedereen in Vlaanderen groot geworden met Suske en Wiske en De Kiekeboes. Bij Standaard Uitgeverij horen de beste stripreeksen en de beste thrillerauteurs, jeugdboeken die je al kent vanaf je eerste levensjaar, en Magritte, die toch een van de allergrootste kunste-naars is. Die rijkdom heeft geen enkele andere uitgeverij. Wie zou nu zo een kans niet grij-pen?"
"Onder de naam Standaard Uitgeverij zullen iconische talenten samenkomen. Suske en Wiske, Jeroen Meus, Pieter Aspe, Toni Coppers, Ish Ait Hamou, De Kiekeboes, FC De Kampioenen, Urbanus, Jules en vele anderen krijgen nu een nieuwe thuis. Net als kunstenaars als René Magritte en Corneille, waarvoor Standaard Uitgeverij het rechtenbeheer verzorgt. Ook de participatie in het pas geopende indoor pretpark Comics Station Antwerp rond haar stripfiguren wordt onderdeel van Standaard Uitgeverij."

"We kunnen weer een eigen koers varen met onze Vlaamse helden vanuit Vlaanderen, waar ze thuishoren. In een onafhankelijke uitgeverij, en los van de Nederlandse koepel. Onze strate-gie is simpel. Eer en innoveer de traditie. Talent is hier in Vlaanderen meer dan ooit aanwezig. We beginnen eraan. Met veel goesting en een grote liefde voor het boek."

Zo heeft de uitgeverij de voorbije maanden onder andere een succesvolle strip gelanceerd bij de televisiereeks De buurtpolitie, Nero een nieuw leven gegeven, met Red Rider de Rode Ridder op de motor gezet, met Jeroen Meus een tournee gedaan langs Vlaamse markten en ver-schillende tentoonstellingen gebouwd rond Magritte in Knokke en Brussel.

De verkoop door WPG Uitgevers betekent niet het einde van de samenwerking met WPG. Standaard Uitgeverij zal de literaire fondsen van WPG zoals De Bezige Bij en AW Bruna in Vlaanderen blijven vertegenwoordigen.