Nieuwe minister positief over Wet op Vaste Boekenprijs

Nieuwe minister positief over Wet op Vaste Boekenprijs
De nieuwe minister van OC&W, Ingrid van Engelshoven, heeft naar aanleiding van een tussentijdse evaluatie van de Wet op de Vaste Boekenprijs besloten dat de vaste boekenprijs gehandhaafd zal blijven en de steun voor Boekwerk in ieder geval tot en met 2019 voortgezet zal worden.

In de evaluatie schrijft de minister: 
Naar mijn oordeel heeft het onderzoek van SEO aangetoond dat voor een pluriform boekenaanbod kruissubsidies van groot belang zijn en de financiële ruimte hiervoor zal ontbreken indien door de introductie van prijsconcurrentie de inkomsten uit bestsellers niet langer beschikbaar zijn. Met de continuering van de Wet is daarmee het algemeen belang gediend. Het bereik van de Wet is nog steeds groot. Hoewel de verkoop van e-boeken wel ieder jaar toeneemt, bedraagt het huidige marktaandeel een bescheiden 7,2% in afzet.
De subsidie voor Boekwerk zal ik voortzetten tot en met 2019. Boekwerk is gezamenlijk door het ministerie en de branche gefinancierd. Gelet op het brancheaandeel van ongeveer 65% in de kosten, is zeker sprake van een substantiële investering en wordt daarmee voldaan aan de voorwaarde voor de overheidssubsidie. Ik constateer dat Boekwerk een breed draagvlak heeft en de samenwerking met de partners goed verloopt. Ook de resultaten van Boekwerk beoordeel ik positief. Boekwerk heeft in ruim anderhalf jaar veel acties ondernomen en is erin geslaagd invulling te geven aan een Kennis-en Innovatie agenda die ondernemers kan ondersteunen bij de voorbereiding op verwachte ontwikkelingen in de sector.


Download hier de brief van de minister

Download hier de samenvatting van het onderzoek