Bibliotheken helpen ouderen digitaal vaardiger maken

Bibliotheken helpen ouderen digitaal vaardiger maken
SeniorWeb, de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en de Koninklijke Bibliotheek (KB) gaan een jaar samenwerken aan het vergroten van digitale vaardigheden en digitale participatie van ouderen.
 
Deze overeenkomst is vervolg op een eerdere samenwerking tussen SeniorWeb en de Koninklijke Bibliotheek. Voor nog betere betrokkenheid van de openbare bibliotheken is de overeenkomst nu tussen genoemde drie partijen aangegaan voor de periode van een jaar.
 

Bibliotheken en SeniorWeb

Monique van Kol, Bibliotheek Oosterschelde is heel enthousiast over de samenwerking: “Wij werken samen met SeniorWeb omdat we vertrouwen hebben in het cursusmateriaal. Dit materiaal zit goed in elkaar en is vaak voorzien van een docentenhandleiding waardoor vrijwilligers eenvoudig maar goed voorbereid de cursussen kunnen geven. Omdat wij op meerdere locaties een SeniorWeb locatie zijn willen wij een eenduidig cursusaanbod uitrollen en het materiaal van SeniorWeb maakt dat voor ons mogelijk”. In totaal zijn er 84 lokale bibliotheken die samenwerken met een SeniorWeb Leercentrum.
 

Sociale staat van Nederland

Een miljoen mensen in Nederland zijn digibeet. Het op 12 november verschenen rapport ‘De sociale staat van Nederland 2017’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) benoemt de groep 'voor wie het moeilijk of onmogelijk is om met internet om te gaan, e-mails te versturen, of anderszins te communiceren via sociale media'.