Wat moet VBK in hemelsnaam met Bruna?

Wat moet VBK in hemelsnaam met Bruna?


In Boekblad komt de topman van VBK aan het woord en daar ziet hij natuurlijk alleen maar voordelen. Tussen neus en lippen door wordt wel duidelijk dat er geld bij moet en snel ook, maar de zinsnede 'het investeren in online activiteiten om een multichannel positie te veroveren' heeft wel erg sterk buzz-word gehalte. Het vak zelf is verdeeld over de overname. Over het algemeen is men wel blij dat Bruna hiermee gered is (voorlopig tenminste) maar of uitgevers en retailkennis samengaan blijft voor velen een vraag.

Het FD heeft een analyse van de situatie bij de verschillende betrokken bedrijven gemaakt en komt tot de conclusie dat Bruna na een aantal verliesgevende jaren inmiddels een flink negatief vermogen heeft van meer dan 6,5 miljoen. Het FD spreekt dan ook het vermoeden uit dat er geen euro's van eigenaar zijn gewisseld bij deze overname, het zou eerder zo kunnen zijn dat ING wellicht nog wat schuldverlichting heeft meegegeven.
Bij VBK Uitgeverijen is de situatie wel iets beter, in ieder geval een positief eigen vermogen, maar ook het concern heeft in 2016 verlies geleden. Rondom Bookchoice is de situatie wat vertekend door een flinke financiële injectie van investeerders die de aanloopverliezen moet afdekken.

VBK heeft sowieso een roerig jaar achter de rug, met onder meer de ontwikkelingen rondom Atlas/Contact en het vertrek van Mizzi van der Pluijm. Het roept de vraag op wat de overname van Bruna gaat toevoegen. De Bruijn kondigt aan dat de vernieuwingen snel moeten plaatsvinden, begin volgend jaar moeten concrete plannen klaar zijn, maar Bruna zou dit jaar (en dat zijn nog 3 weken!) al een 'sprong voorwaarts moeten maken'.

Bronnen: Boekblad ; FD