Open Access wordt beter gelezen en vaker geciteerd

Open Access wordt beter gelezen en vaker geciteerd
De claim van de voorstanders van Open Access dat artikelen beter gelezen, vaker gedeeld en vaker geciteerd worden, houdt volgens een onderzoek van Springer Nature stand.
 
In het onderzoeken werden het aantal gedownloade hoofdstukken, citaties en online-verwijzingen geteld van zowel studies die via ‘gouden’ Open Acces werden uitgegeven als van studies die via abonnenten werden verspreid. Daarnaast werden auteurs en geldschieters geïnterviewd. Uit beide onderzoeken bleek dat Open Access meer impact had.

In de kwantitatieve analyse werden boeken gedurende vier jaar na verschijnen gevolgd. Op alle drie punten scoorde Open Access beter: ze werden gemiddeld zeven keer zo vaak gedownload, vijftig procent vaker geciteerd en tien maal meer online genoemd als niet-OA-boeken van dezelfde uitgeverij.
 
Ook de betrokken wetenschappers en financiers zagen dat de impact van Open Access groter was. Daarnaast vonden zij het ideologisch meer verantwoord om open te publiceren: kennis komt ook beschikbaar bij degenen die geen dure abonnementen kunnen betalen. Wel zouden zij graag informatie hebben over de gevolgen van via Open Access publiceren en willen ze weten hoe ze de effecten kunnen meten.
 
Het rapport is in zijn geheel te vinden bij Springer.