Muziekindustrie VS groeit weer

Muziekindustrie VS groeit weer
In de VS groeit het luisteren naar streaming muziek steeds harder. Dat gaat niet zo zeer ten koste van de verkoop van cd’s en vinyl, maar vooral van downloads. Streaming is nu goed voor 62% van de omzet van de muziekindustrie.
 
De belangrijkste platforms, ook qua inkomsten, zijn Spotify en Apple Music. YouTube heeft ook een enorm bereik, maar draagt substantieel minder af aan de makers. Meer dan dertig miljoen Amerikanen betalen nu voor een muziekstreamingdienst, wat 2,5 miljard dollar oplvert, een stijging van 48% ten opzichte van vorig jaar.  
De omzet van downloads via iTunes is met 24% gedaald. Vinyl is favoriet bij hipsters en steeg met 3 procent. Cd’s zijn minder hip, maar niet onpopulair. Hun aandeel daalde met maar 3 procent.

Dat heeft de RIAA, de koepelorganisatie van de muziekindustrie bekendgemaakt.

De muziekindustrie is de uitgeefsector vaak ten voorbeeld gehouden als waarschuwing voor de gevolgen van de digitalisering. Deels zijn die waarschuwingen realiteit geworden, deels bleken de beide markten toch een geheel eigen dynamiek te hebben. Toch blijft het nuttig om zo nu en dan over de schutting te kijken.

Foto: Alex Knight, negative-space