​KB en Google doen samen nog één digitaliseringsproject

​KB en Google doen samen nog één digitaliseringsproject
De KB en Google werken sinds 2010 samen aan de digitalisering van ons cultureel erfgoed: Nederlandse boeken tot 1900. KB en Google verlengen de samenwerking nog één keer tot januari 2019.

Na het digitaliseren van boeken uit de KB-collectie hebben de universiteitsbibliotheken van de Universiteit van Amsterdam, Leiden en Utrecht zich aangesloten bij het traject. Hiervoor is de samenwerking tussen de KB en Google steeds verlengd. Dat doen ze nu nog eenmaal, tot januari 2019. In dit ‘bezemproject’ zullen ruim tachtigduizend boeken uit verschillende Nederlandse bibliotheken worden gedigitaliseerd.

Na afloop van dit project zullen in totaal meer dan vijfhonderdduizend Nederlandse boeken zijn gedigitaliseerd. Dit betekent: 80.000.000 pagina’s, 7.500 meter en 50.000 Gb aan bestanden aan historisch erfgoed. Alle titels zijn beschikbaar via Delpher(link is external) en Google Books(link is external).
Voor de laatste fase van het Googleproject hebben negen partnerinstellingen met kleinere, maar bijzondere boekencollecties zich aangesloten. Zo bereiken we gezamenlijk het doel om de oude Nederlandse boekproductie zo volledig mogelijk te digitaliseren en voor iedereen beschikbaar te stellen.

Partners in het project
Bibliotheek Vrije Universiteit Amsterdam, Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen, Tresoar | Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum, Bibliotheek Radboud Universiteit, Tilburg University Library, Maastricht University Library, Centre Céramique Maastricht, Bibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft Library.

Subsidie van de Stichting Pica
Dit laatste project is tot stand gekomen met steun van de Stichting Pica, de organisatie die wetenschappelijke en openbare informatievoorziening bevordert door o.m. het financieren van projecten.