Al die regeltjes in de uitgeverij zijn waanzin

Al die regeltjes in de uitgeverij zijn waanzin


Toen hij door de ontwikkelingen in de muziekindustrie zijn baan kwijtraakte, wist Aalberts dat zijn ervaring en kennis die hij had opgedaan de moeite waard waren, maar hij besefte zich ook dat het moeilijk zou zijn zich daarvoor te laten betalen. Na lang nadenken nam hij een vergaand besluit: hij zou zijn kennis en ervaring gratis en voor niets in een blog gaan publiceren. Hij nam zichzelf voor iedere dag een bericht op zijn blog te zetten en het ook onvoorwaardelijk te doen. De blog (‘eerste hulp bij plaat opnamen’ EHPO) werd een succes. Van muziekmarketing verruimde hij zijn blik ook naar de uitgeverij, de overeenkomsten waren te voor de hand liggend voor Aalberts. Toch vindt hij dat zijn blog nog steeds een niche bedient en dat wil hij ook zo houden, daar ligt juist de kracht.

Aalberts vindt dat een blog bij uitstek persoonlijk moet zijn. Hij neemt dus ook geen blad voor de mond als het gaat om zijn mening over zaken in de muziek- en uitgeefindustrie. Hij merkt dat het hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Aalberts begrijpt dat wel, hij trekt het bestaansrecht van de gevestigde orde in twijfel.

Het boekenvak mag volgens hem ook wel wat meer punk zijn. Sta voor wat je wilt en doe het gewoon. Oscar van Gelderen (mede spreker op het congres InCTspiratie 2011) is voor Aalberts daar een mooi voorbeeld van. Aalberts ergert zich aan de regeldrift in het boekenvak. Hij heeft daarom maar alvast de url www.vastewoekerprijs.nl geclaimd. Het geeft aan hoe hij aankijkt tegen het vak. "Er is, net als in de muziekindustrie, te lang te makkelijk geld verdiend". Nu komt het weer aan op eigenzinnigheid en ondernemend zijn.

Niels Aalberts spreekt op 16 november op InCTspiratie 2011, het najaarscongres van InCT. Benieuwd naar wat hij allemaal te vertellen heeft? Meld u dan nu aan voor dit bijzondere congres. Alle informatie over dit congres en aanmelden vindt u op www.inctspiratie.nl