Uitspraak in geschil tussen NUV/GAU en Tom Kabinet

Uitspraak in geschil tussen NUV/GAU en Tom Kabinet
De Rechtbank Den Haag heeft uitspraak gedaan in de zaak van NUV/GAU tegen Tom Kabinet. De rechtbank heeft besloten zogenaamde prejudiciële vragen te gaan stellen aan het Europese Hof van Justitie.

De rechtbank wil daarmee van het HvJ-EU weten of het aanbieden van tweedehands e-books door Tom Kabinet een distributiehandeling is die eerst toestemming van de auteurs en uitgevers vereist. 

De rechtbank houdt in afwachting van de beantwoording van de vragen door het HvJ-EU haar beslissing aan. De eerdere uitspraak van het Hof Amsterdam in deze zaak waarin de handelwijze van Tom Kabinet werd verboden blijft van kracht, met name het oordeel dat het aanbieden van een platform waarop illegaal gedownloade e-books kunnen worden verkocht een onrechtmatige daad is.

NUV/GAU en Tom Kabinet mogen zich uiterlijk 30 augustus 2017 uitlaten over de concept prejudiciële vragen die de rechtbank heeft geformuleerd. De verwachting is dat een uitspraak van het HvJEU in deze zaak nog enige tijd zal duren. 

Reactie Tom Kabinet:
"Vandaag, drie jaar na de start, heeft de rechtbank Den Haag het businessmodel van Tom Kabinet ten derden male niet als onrechtmatig bestempeld, maar besloten tot het stellen van vragen aan het Europese Hof van Justitie om het businessmodel van Tom Kabinet te toetsen bij de hoogste rechtsinstantie in Europa. De beantwoording van deze prejudiciële vragen zal grote gevolgen hebben en veel verder reiken dan enkel e-books.
Uitgevers zullen na vandaag hun stelling (lees: weerstand tegen Tom Kabinet) aan moeten passen. De oproep aan hen is dan ook bij deze om ons model te omarmen in plaats van te bestrijden. 
De uitspraak van vandaag bevestigt nog maar eens dat Tom Kabinet zal blijven groeien en bij voldoende funding binnenkort ook binnen Europa."