Kluitman en KB digitaliseren kinderboeken

Kluitman en KB digitaliseren kinderboeken
Kluitman is de eerste uitgever in Nederland van wie de KB het recente fonds (1940-2000) zal digitaliseren. De kosten ervan dragen ze gezamenlijk. Kluitman, de bekendste producent van kinderboeken, levert meer dan 2600 titels aan uit de jaren 1940-2000. Op een groot deel ervan rust nog auteursrecht, maar dat is in handen van de uitgeverij.

Resultaten breed verspreid

Veel oude bekenden komen nu opnieuw voor het publiek beschikbaar, bijvoorbeeld Pipo de Clown en de Olijke Tweeling, maar ook nieuwe helden als Snelle Jelle en leeftijdloze als Sietse en Hylke van de Kameleon. Ruim 1800 boeken zullen uiteindelijk gratis te vinden zijn via Delpher, meer dan 700 titels komen begin 2018 beschikbaar als e-book voor de leden van de online Bibliotheek. De als steeds goedlopende titels van de Kameleon kunnen straks als e-book gekocht worden.

Samenwerking met andere uitgevers

De KB digitaliseert al jaren boeken, kranten en tijdschriften uit de eigen collectie en uit bezit van andere erfgoedinstellingen en zet de resultaten ervan op Delpher. Daar kan iedereen de teksten gratis raadplegen en downloaden. De KB verkent in overleg met belanghebbenden mogelijkheden om meer uitgeversfondsen – al dan niet integraal – te digitaliseren. Uitgevers die daarvoor belangstelling hebben, kunnen contact opnemen met de heer Cees Klapwijk.