Minder uitleningen en dalende leenrechtvergoeding

Minder uitleningen en dalende leenrechtvergoeding
De afgelopen tien jaar is het aantal boekenuitleningen via de bibliotheek gestaag afgenomen. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft laten onderzoeken welke veranderingen hebben plaatsgevonden en welke oorzaken daarvoor te vinden zijn.
 
Het totaal aantal uitleningen heeft in de periode 2006-2015 een dalende trend gekend: van ongeveer 125 miljoen uitleningen in 2006 tot iets minder dan 80 miljoen uitleningen in 2015. Dit is een daling van 36%. De grootste dalingen zijn waar te nemen bij volwassenenboeken en jeugdboeken. Het totaal aan afdrachten voor de leenvergoeding daalde mee: in de periode 2006-2015 bedroeg de daling zo’n 34,5%; van € 15,3 miljoen naar € 10,6 miljoen (prijsniveau 2007). Nominaal is de daling 24,5%, naar € 11,6 miljoen in lopende euro’s. De belangrijkste daling is opnieuw zichtbaar bij de volwassenenboeken (€ -3,1 miljoen) en jeugdboeken (€ -1,8 miljoen).

Een deel van de verklaring is dat scholen meer rechtstreeks aan de leerlingen uitlenen. Ook het sluiten van kleine filialen en servicepunten van de bibliotheken heeft bijgedragen aan het teruglopen van het aantal uitleningen. Maar geen van de geopperde verklaringen is heel duidelijk geïdentificeerd als dé oorzaak.
 
Het hele onderzoeksrapport is te downloaden bij de overheid.