Conflict rond Elsevier om open access verder op scherp

Conflict rond Elsevier om open access verder op scherp
Op de dag dat de hoorzitting tussen Elsevier en de universiteiten over de openbaarmaking van hun contracten diende, maakte ScienceGuide bekend dat het de hand heeft weten te leggen op de overeenkomst. Volgens de voorstanders van open access toont dat contract aan dat de uitgever er alles aan doet om de weg naar Open Access zo lang en onaantrekkelijk mogelijk te maken.
 
Gezamenlijk mogen de Nederlandse instellingen over een periode van drie jaar maximaal 3600 artikelen onder de open access-regels publiceren. Dit mag alleen mits de auteur verbonden is aan een Nederlandse instelling en slechts in een fractie van de titels die Elsevier uitgeeft. Omdat wetenschappelijk onderzoek in de meest gevallen op basis van internationale samenwerking plaatsvindt en belangrijke titels niet open staan voor open access, zijn deze voorwaarden te beperkend, vinden de tegenstanders van de overeenkomst.
 
De hoorzitting gaat over de vraag of de contracten tussen de met publiek geld betaalde universiteiten en de uitgevers openbaar gemaakt moeten worden zodat iedereen kan beoordelen of het belastinggeld optimaal bijdraagt aan het versterken van de wetenschap.  

Bij open access betalen niet de lezers voor toegang tot informatie, maar betalen onderzoeksinstellingen voor het verspreiden van de resultaten.