Relletje in boekenbranche: Das Mag niet welkom op Boekenbal

Relletje in boekenbranche: Das Mag niet welkom op Boekenbal
De boekenbranche op zijn smalst: auteurs (en medewerkers) van Uitgeverij Das Mag zijn niet uitgenodigd voor het boekenbal. Reden: Das Mag is geen lid van het NUV.

De weigering is des te opmerkelijker omdat dit betekent dat een aantal zeer succesvolle en gelauwerde auteurs, Lize Spit, Walter van den Berg en Jell Brandt Corstius, niet aanwezig zullen zijn bij de traditionele start van de boekenweek.
Das Mag-uitgever Toine Donk maakte dat vanochtend bekend op zijn blog. Volgens hem is het schandalig dat schrijvers met de staat van dienst van het genoemde drietal niet worden uitgenodigd voor het Boekenbal. ‘De CPNB zou zich kapot moeten schamen. Zij beweren zelf dat het Boekenbal een auteursbal is, deze schrijvers zouden daar juist geëerd moeten worden. Het is een hele vreemde situatie’, aldus Donk in een reactie.

Volgens de CPNB ligt de bal echter bij Das Mag. De uitgeverij weigert zich, ondanks aandringen van de CPNB, aan te sluiten bij het Nederlands Uitgeversverbond (NUV). De kaarten voor het Boekenbal worden door de CPNB verdeeld onder de uitgeverijen die lid zijn van het verbond.

Op Twitter ontstond er direct een flinke rel waarbij het hele vak zich roerde, waarbij vooral Sylvia Witteman van zich liet horen: "Kom op, medeschrijvers, we boycotten die shit."

UPDATE 24-03: Het CPNB heeft besloten om alsnog de drie auteurs uit te nodigen, waarmee de controverse weer uit de wereld lijkt te zijn.