Bonnier opent eigen selfpublishing-kanaal

Bonnier opent eigen selfpublishing-kanaal
Het nieuwe selfpublishing-platform van Bonnier heet Type & Tell en is van Zweedse komaf. Tijdens de London Book Fair is de Engelstalige versie gepresenteerd. Naar eigen zeggen wordt de markt nu overspoeld met (meester)werken van auteurs die tot nu toe over het hoofd werden gezien door uitgeverijen.
 
Met veel bombarie over de democratisering van de literatuur en de bevrijding van meningsuiting wordt de dienst gelanceerd. Bij nadere beschouwing lijkt het erg op de publicatiediensten die al bestaan, al biedt het best interessante opties. De belangrijkste claim richting de auteurs is dat wie écht alles zelf doet de volledige opbrengst mag houden. Bonnier verdient eraan omdat lang niet alle auteurs zelf zowel het schrijven, illustreren, vormgeven, produceren, marketen en verkopen zelf kunnen of willen doen. Die ondersteuning biedt Bonnier tegen betaling aan. De boeken kunnen e-book, luisterboek en via printing on demand op papier verkocht worden: net wat de auteur wil.

Ook kunnen auteurs een tegenlezer bestellen of een recensent naar hun werk laten kijken. Zelf voor een fotograaf die een mooi auteursportret maakt, kan worden gezorgd. Daarnaast biedt Bonnier een groot netwerk aan agenten en vertalers, zodat boeken niet alleen via de site, maar op tal van plaatsen verkocht kunnen worden. Vooral het verder exploiteren van het intellectueel eigendom is een servidce die niet veel concurrenten bieden.