Updates overname TMG

Updates overname TMG

TMG bevestigt ontvangst verzoek Talpa aan Ondernemingskamer. TMG ziet procedure met vertrouwen tegemoet

TMG bevestigt de ontvangst van het verzoekschrift van Talpa aan de Ondernemingskamer om een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken bij TMG en een onafhankelijk commissaris te benoemen. De Ondernemingskamer heeft TMG laten weten dat de zitting zal plaatsvinden op donderdag 16 maart.

TMG herkent zich niet in het door Talpa geschetste beeld dat de Raad van Commissarissen geen level playing field in acht heeft genomen. Nadat Talpa op 23 januari jl. haar indicatieve bod had kenbaar gemaakt, is er een level playing field gecreëerd door Talpa toegang te geven tot dezelfde informatie als waartoe het Consortium toegang had, zoals TMG in haar persbericht van 31 januari jl. heeft verklaard. Beide partijen hebben op gelijke voorwaarden due diligence mogen doen, en zij hebben hun strategische plannen en voorwaarden voor een mogelijk bod kunnen presenteren. Hierover is intensief gesproken. Talpa is daardoor in staat gesteld een voorstel te doen.

Verder werd ook duidelijk dat het bod van Talpa, ook nadat en indien het verhoogd zou worden, geen kans van slagen zou hebben omdat het Consortium dat een belang van 59% in TMG houdt, uitdrukkelijk had aangegeven hogere biedingen van Talpa niet te willen aanvaarden. 
TMG meent derhalve dat er geen gronden zijn om aan een juist beleid te twijfelen. Zij zal zich dan ook verzetten tegen het enquêteverzoek dat Talpa heeft gedaan en tegen het verzoek van Talpa om door de Ondernemingskamer een commissaris met bijzondere bevoegdheden bij TMG te benoemen. De RvC ziet de procedure(s) bij de Ondernemingskamer met vertrouwen tegemoet.

VEB stapt ook naar Ondernemingskamer

De VEB (Vereniging van Effecctenbezitters) zal, net als Talpa, verzoeken om een onderzoek naar de gang van zaken en de benoeming van een onafhankelijk commissaris.  
De plicht van de onderneming bij concurrerende biedingen is het bevorderen van een gelijk speelveld (het zogeheten level playing field). De VEB heeft TMG in diverse brieven hierop gewezen en aangedrongen op een transparant proces. TMG heeft beide zaken, het gelijke speelveld en de transparantie, toegezegd in reactie op brieven van de VEB. Met de keuze voor Mediahuis/VPE op 28 februari 2017 handelt TMG in strijd met deze toezeggingen.

Talpa biedt een hoger bedrag per aandeel dan Mediahuis/VPE (6,50 euro vs 6 euro). Op het eerste gezicht zijn de overige voorwaarden van de biedingen (o.a. strategie, werkgelegenheid en financiering) gelijkwaardig. VEB directeur Paul Koster: "de reden voor TMG om in een prematuur stadium van het biedingsproces, waarbij een gelijk speelveld is toegezegd, al te kiezen voor Mediahuis/VPE is niet overtuigend. Dit is ook niet in het belang van TMG en haar stakeholders." Een onafhankelijke commissaris zal dit gelijk speelveld alsnog mogelijk moeten maken.

De twee leden van de raad van bestuur van TMG weigerden het fusieprotocol met Mediahuis/VPE te ondertekenen op 5 maart 2017. Kennelijk om Talpa een gelijke kans te bieden. De raad van commissarissen van TMG heeft daarop de twee bestuurders geschorst en het fusieprotocol met Mediahuis/VPE ondertekend. Het is volgens de VEB de vraag of de commissarissen juist hebben gehandeld en niet hun boekje te buiten zijn gegaan. Een onafhankelijk onderzoek zal hier meer duidelijkheid over dienen te geven.

De Mol koopt meer aandelen TMG

John de Mol blijft maar Telegraaf-aandelen kopen. Woensdagavond maakte Talpa via een persbericht bekend haar bezit van aandelen in Telegraaf Media Groep (TMG) te hebben vergroot. Op de beurs kocht Talpa 341.378 certificaten tegen een gemiddelde prijs van €6,50. Daarmee ging het TMG-belang van Talpa naar 24,84%. Maandag deed de Mol al een aankoop van 900.000 aandelen, waarmee zijn bezit op 23,31% kwam te staan.