Vandaag wordt Openmargin gelanceerd voor het publiek

Vandaag wordt Openmargin gelanceerd voor het publiek


Na de aankondiging van hun private beta, eerder dit jaar op The Next Web Conference, is het platform nu open voor het publiek. Iedereen kan de iPad applicatie downloaden vanuit de App Store. De naam openmargin verwijst naar de witruimte naast de tekst. Een ruimte die traditioneel wordt gebruikt door lezers om persoonlijke gedachten neer te schrijven. Met ingang van vandaag is deze ruimte beschikbaar voor alle lezers van hetzelfde boek. Een notitie die is gepubliceerd in de openmargin kan gevonden worden door andere lezers. Openmargin wil het volledige spectrum van gedachte in het boek vangen, door lezers te vragen hun gedachten en persoonlijke notities te delen.

iPad app
Het openmargin platform bestaat uit een e-reader voor de iPad. Gebruikers kunnen hun bestaande boeken importeren. Op dit moment worden enkel DRM-vrije ePubs ondersteund, welke toegevoegd kunnen worden met iTunes of met behulp van Dropbox integratie. Dropbox maakt het makkelijk om draadloos boeken toe te voegen. Eenmaal een boek geïmporteerd, dan verbindt openmargin de gebruiker met andere lezers van hetzelfde boek.

Website
Elke notitie die gemaakt wordt binnen openmargin wordt ook doorgestuurd naar het online profiel van de gebruiker (voorbeeld). Hierdoor wordt het web-platform een plaats om de mensen achter de notities te leren kennen. De profielen visualiseren de reis van de lezer door een boek.

Anders dan bij traditionele sociale netwerken heeft openmargin geen expliciete optie voor het volgen van andere gebruikers, maar in plaats daarvan genereert het platform een impliciet netwerk gebaseerd op de activiteit van de lezer. Gebruikers kunnen op deze manier gelijk-gestemden vinden en nieuwe boeken ontdekken. Dit gebeurt op basis van persoonlijke interesse en gedrag in plaats van op bestaande relaties.

Nieuwe generatie auteurs
Openmargin gelooft dat we aan de vooravond staan van een nieuwe generatie auteurs. Zij verbinden zich met hun lezers via blogs, sociale netwerken en platformen waar ze in eigen beheer hun boeken kunnen uitgeven. Openmargin wil auteurs de tools geven om zich te verbinden met hun community, via hun eigen boeken.

Oprichters
Openmargin is opgericht door Ruth Koppenol (creative producer), Marc Kölbrugge (mede-oprichter van PressDoc), Joep Kuijper (innovator bij new shoes today) en wordt ondersteund door Martijn Walraven (software ontwikkelaar). De onderneming is op dit moment het team aan het uitbreiden, door Fabian Markaban (software ontwikkelaar) en Carlo Markaban (Business Strateeg) aan het team toe te voegen.

Lancering
Om de lancering van het platform te vieren, heeft openmargin een bundel van drie boeken beschikbaar gesteld in de applicatie: Remix, Creation Today en Networking Awesomely. Het openmargin.com platform en de iPad applicatie zijn vanaf vandaag beschikbaar.