Recordverkoop poëziebundels in Poëzieweek

Recordverkoop poëziebundels in Poëzieweek
Vlaanderen en Nederland hebben de vijfde Poëzieweek afgesloten met een recordverkoop: er zijn 11 % meer poëziebundels over de toonbanken gegaan. In Vlaanderen staat Peter Verhelst met Koor (De Bezige Bij) op de eerste plek. Een van de best verkochte poëziebundels in Nederland was Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman (Meulenhoff).

Het Poëziegeschenk werd dit jaar gedicht door Jules Deelder. Rotterdamse kost verscheen in de grootste oplage ooit, 17.000 exemplaren, en werd door de boekwinkel in Vlaanderen en Nederland cadeau gedaan bij aankoop van € 12,50 aan poëzie.

Traditioneel worden er in de Poëzieweek veel poëzieprijzen uitgereikt. De Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel ging dit jaar naar Peter Verhelst voor Zing Zing (Prometheus). Hannah van Binsbergen won de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Deze debutante won ook de prestigieuze VSB Poëzieprijs. Else Kemps won de 15de editie van het NK Poetry Slam in Utrecht en de Turing gedichtenwedstrijd werd gewonnen door Dorien de Wit. Ontsnappingen van Eva Gerlach (De Arbeiderspers) won de Awater Poëzieprijs 2016.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Stichting Poetry International, Poëziecentrum, Iedereen Leest Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Awater, Poëzieclub, Het Literatuurhuis, Wintertuin, SLAG, Taalunie, SSS, het Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren, de Nederlandse Taalunie, Turing Foundation, VSBfonds, Boek.be en de CPNB. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.