Nieuwe webtool voor bibliotheken en dominees

Nieuwe webtool voor bibliotheken en dominees


Theologen gebruiken hun omvangrijke bibliotheken voor studie en preekvoorbereiding. Snel inzicht is daarbij handig. Daarvoor is Sjamar.com gemaakt. Tekst- en zaakregisters geven inzicht in de te gebruiken boeken. Mooi meegenomen zijn de speciale dienst- en preekregisters, met een handige functie voor gehouden preekbeurten. Ook kent Sjamar.com speciale functionaliteit voor bibliotheken, en toepassingen als in- en uitleenadministratie. Door deze aanpak kent Sjamar.com een brede gebruikersbasis.

Vanuit Stichting Reformatica is in de jaren negentig van de vorige eeuw een soortgelijk programma op de markt gebracht. In de jaren ’00 volgde OpenSjamar. Nu volgt dan Sjamar.com, als antwoord op de opkomst van smartphone, iPad en internet. Vanaf al deze platformen is Sjamar.com bruikbaar.

De overstap naar het internet baant een weg naar nieuwe mogelijkheden. Sjamar.com maakt gebruik van een centrale database, waardoor nieuwe gebruikers direct aan de slag kunnen met het tekst- en zaakregister dat andere gebruikers toevoegden. Zowel personen als bibliotheken kunnen gebruik maken van de handige uitleenfunctie. Het vullen van de bibliotheek is zo gebeurd met de los verkrijgbare barcodelezer. Sjamar.com overlegt met uitgevers om tekst- en zaakregisters van nieuw uitgegeven boeken automatisch in te lezen.

De uitgever van Sjamar.com, Eskes Media uit Ede, heeft ruim een jaar aan de webapplicatie gewerkt. Eigenaar Nando Eskes: "Er zijn zoveel voordelen: geen problemen meer als er nieuwe versies van Windows uitkomen. Geen kans op het kwijtraken van alle gegevens na een crash. Alles wordt op onze server beveiligd opgeslagen, en elk uur gebackupt naar een externe locatie. En het mooiste: wij werken continu aan verbetering van Sjamar.com. Op afstand, zonder dat de gebruiker er iets van merkt."
Het gebruik van Sjamar.com is op abonnementsbasis, en kost €95,- per jaar, of €10,- per maand. Registreren en een voorproefje vinden kan, heel toepasselijk, op www.sjamar.com. Gebruikers van OpenSjamar kunnen hun gegevens gratis over laten zetten naar Sjamar.com