'Het boekenvak moet trots op zichzelf durven zijn'

'Het boekenvak moet trots op zichzelf durven zijn'
Het boekenvak moet trots op zichzelf durven zijn, zei Jurriaan Rammeloo, programmaleider van KVB Boekwerk na afloop van het seminar van 19 januari 2017 in technologiemuseum Nemo in Amsterdam. De verhalen van de sprekers lieten zonder uitzondering zien dat het vak bol staat van de vernieuwingen en innovaties.

Community building, andere verdienmodellen, experimenten met nieuwe technologieën en vooral een grote dosis energie en enthousiasme bieden het boekenvak nieuwe perspectieven.

Als gevolg van de digitalisering is het boekenvak zich de laatste jaren volop aan het vernieuwen. Een aanzienlijk deel van de boeken wordt al online gekocht, een minder groot deel van de boeken wordt in digitale vorm gekocht en ook het boek zelf begint aarzelend aan een transformatie. Die ontwikkelingen hebben hun weerslag op het traditionele verdienmodel van het boekenvak niet gemist. Zowel uitgevers als boekverkopers en schrijvers onderzoeken hun rol in het vak en proberen zich te vernieuwen. Dat is niet altijd gemakkelijk, onderstreepte dagvoorzitter Marianne Zwagerman tijdens het seminar Met het oog op morgen in het Amsterdamse museum Nemo. ‘Van alle innovaties mislukt 75 procent’, zei ze. ‘Maar als je probeert te innoveren uit angst, weet je zeker dat het misgaat. Het is veel beter te innoveren omdat je alle nieuwe mogelijkheden zo leuk vindt. Dan is de kans dat je slaagt, veel groter.’ 

Lees het hele verslag bij KVB Boekwerk