Overlijdensgolf in mediawereld

Overlijdensgolf in mediawereld
De afgelopen dagen ontvielen een aantal markante mediamensen ons: Jan Kruis, bedenker/tekenaar Jan, Jans en de Kinderen, Hans Breukhoven, oprichter Free Record Shop en Karen de Bok, hoofdredacteur Televisie bij de VPRO.

Striptekenaar Jan Kruis is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend dankzij Jan, Jans en de Kinderen. Kruis was al enige tijd ziek. Kruis tekende de serie Jan, Jans en de Kinderen bijna dertig jaar voor de Libelle.  

Ondernemer Hans Breukhoven is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was al langere tijd ernstig ziek. Breukhoven begon begin jaren zeventig met een platenwinkel in Schiedam onder de naam Free Record Shop. Op het hoogtepunt van de platenketen waren er ruim 200 filialen in Nederland en België. Het bedrijf ging in 2013 failliet. Een doorstart van het concern mislukte.
De ondernemer had naast de Free Record Shop ook aandelen in SnowWorld. Ook was hij eigenaar van muziekwinkel FAME in de Kalverstraat in Amsterdam. 

Donderdag 19 januari is hoofdredacteur televisie van de VPRO Karen de Bok op 55-jarige leeftijd overleden. De Bok werd in 2008 hoofdredacteur televisie, daarvoor werkte ze al 24 jaar voor de VPRO als programmamaker en eindredacteur. Zij begon haar loopbaan bij de NOS en RTV Rijnmond, waarna zij in 1984 verslaggever werd voor het legendarische VPRO radioprogramma Het Gebouw. Later breidde zij haar werkzaamheden uit naar live gesprekken en marathoninterviews. Daarnaast voerde ze de eindredactie over radioprogramma’s als Michelangelo en VPRO aan de Amstel.
In 1997 verlegde zij haar activiteiten naar televisie, waar zij als programmamaker onder meer tekende voor het filmprogramma Stardust, VPRO Thema-avonden en verscheidene documentaires voor Tegenlicht. Ze was onder meer eindredacteur van Zomergasten met Adriaan van Dis en Wintergasten.
Onder haar leiding werden onder meer de succesvolle reisseries zoals Van Dis in Afrika, Van Moskou tot Magadan of Langs de oevers van de Yangtze ontwikkeld, waarmee de VPRO de laatste jaren school maakte