Weer meer papieren boeken verkocht in VS

Weer meer papieren boeken verkocht in VS
Er waren dit jaar geen grote bestsellers in de VS en het verkiezingscircus trok zoveel aandacht dat er weinig overbleef voor andere zaken, toch slaagden de uitgever erin om 3,3% meer papieren boeken te verkopen. In totaal telde onderzoeksbureau Nielsen 674 miljoen verkochte exemplaren. De Nielsen BookScan overziet ongeveer 80% van de print-verkopen in de VS.

Non-fictie

De groei zat vooral in de non-fictie voor volwassen: studie- en hobbyboeken. Ook kleurboeken doen het ook nog steeds erg goed in de VS. Verder werden boeken over religie, spiritualiteit en zelfhulp goed verkocht. Fictie deed het een stuk minder op papier. De verkoop daarvan daalde met 1%. In deze categorie heeft digitaal lezen een groot relatief aandeel. Stripboeken werden juist veel vaker op papier verkocht: 12% maar liefst.
Bij de jeugdboeken was er weinig verandering: de cijfers waren ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Ook hier ontbrak afgelopen jaar een echte bestseller.
De grote boekhandelsketens en warenhuizen verkochten afgelopen jaar 5,3% minder boeken. Dat werd goedgemaakt door de onafhankelijke boekhandels, al moet daarbij aangetekend worden dat Nielsen Amazon als onafhankelijke boekhandel ziet.

In Nederland was ongeveer dezelfde trend te zien: daar steeg de verkoop met 3,2%.