Eerste maandeditie Vrij Nederland verschijnt vandaag

Eerste maandeditie Vrij Nederland verschijnt vandaag
Het werd enige tijd geleden al aangekondigd en vandaag is het zo ver. Weekblad Vrij Nederland gaat verder als maandblad Vrij Nederland. Niet alleen de verschijningsfrequentie is anders, ook redactionele formule is vernieuwde: nieuwe rubrieken en een aangepaste vormgeving.
 
Vrij Nederland is en blijft een magazine over politiek, cultuur, samenleving en wetenschap vanuit een progressieve visie: kritisch, maatschappelijk betrokken en gericht op de toekomst. De nieuwe frequentie maakt het nog meer dan voorheen mogelijk de diepte in te gaan, belooft de redactie: er komen onthullende interviews, doorwrochte achtergrondartikelen, diepgravende reportages en spraakmakende rubrieken.

Deze maand

In het coververhaal van de eerste maandeditie geven elf progressieve kopstukken, van oud-D66-leider Jan Terlouw tot Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing, antwoord op de vraag hoe links weer kan winnen. In een uitgebreide reportage wordt beschreven hoe architect Jan Willem Petersen achterop een brommertje door Uruzgan trok om te onderzoeken wat er terecht is gekomen van de projecten die daar met Nederlands geld zijn opgezet. In een exclusieve voorpublicatie van 24 pagina’s werpt Jeroen Brouwers nieuw licht op het raadsel Joost Zwagerman, de schrijver die vorig jaar zelfmoord pleegde. En Vrij Nederland wist de hand te leggen op een foto waarvan PVV-leider Geert Wilders hoopte dat hij nooit zou opduiken.

Hoofdredacteuren

Ruud Hollander heeft als hoofdredacteur ad interim samen met de redactie de nieuwe bladformule ontwikkeld. Op 1 januari wordt hij vervangen door Ward Wijndelts, voorheen onder meer plaatsvervangend chef van nrc.next.