Bas Heijne wint de P.C. Hooftprijs

Bas Heijne wint de P.C. Hooftprijs
Bas Heijne ontvangt dit jaar de P.C. Hooftprijs. Aan de prijs is een bedrag van € 60.000 verbonden. De uitreiking is op 18 mei in Den Haag.
 
De jury, die bestond uit Jacqueline Bel, Kees ’t Hart, Kristien Hemmerechts en voorzitter David van Reybrouck, roemt de breedte van Heijnes onderwerpkeuze: ‘Hij schrijft over haatvloggers en de Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman.’ Volgens de jury geeft Heijne ‘een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder. Hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.’
 
Heijne (1960) studeerde Engels in Amsterdam en publiceerde aan het begin van zijn loopbaan de romans Laatste woorden en Suez. Sinds 1991 is Heijne in dienst van NRC Handelsblad, waar hij een wekelijkse column heeft. In 2005 won hij de Henriette Roland Holst Prijs voor Hollandse toestanden, een bundeling van die NRC-columns. Hij publiceerde een twintigtal boeken, waaronder de essays Onredelijkheid (2007) en Moeten wij van elkaar houden. Het populisme ontleed (2011).
 
Twee jaar geleden kreeg hij de J. Greshoffprijs voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Heijne schreef ook toneel, vertaalde en presenteerde in 2008 het televisieprogramma Zomergasten.