Boekenvak gematigd positief over klimaat boekenmarkt

Boekenvak gematigd positief over klimaat boekenmarkt
Aan het begin van dit najaar heeft KVB Boekwerk een enquête uitgezet onder ondernemers in het boekenvak met als doel inzage te krijgen in hoe zij het klimaat in de algemene boekenmarkt ervaren. De vragen zijn gesteld aan boekverkopers, uitgevers en schrijvers.

Van de ondervraagde ondernemers heeft 26% een positieve verwachting voor de omzet en denkt 42% dat deze gelijk blijft in 2016. Bij de boekverkopers blijken relatief de meeste positief gestemde ondernemers te vinden. Daarvan verwacht 37% een groei van de omzet. Bij de uitgevers is de voornaamste verwachting – bij 50% van de uitgevers – dat de omzet gelijk blijft. Bij schrijvers denkt 47% dat de omzet gelijk blijft. Boekverkopers zijn ook het vaakst positief over het resultaat van 2016. 32% verwacht een beter resultaat voor 2016 dan in 2015. Bij de uitgevers is een evenwicht in het aandeel dat een beter of een slechter resultaat verwacht. 

Het saldo van uitgevers is +13,6% en van boekverkopers +11,4%, terwijl het saldo voor de omzet bij schrijvers -18,9% is. Niet alleen het fors negatieve saldo is opvallend, maar met name het verschil tussen uitgevers en boekverkopers enerzijds, en de schrijvers anderzijds. 

Lees hier het hele rapport