Kunnen computers boekomslagen interpreteren?

Kunnen computers boekomslagen interpreteren?


En dat is min of meer gelukt. In 20% van de gevallen had de computer meteen de juiste categorie te pakken, in 40% van de gevallen zette hij het juiste genre in zijn top drie van mogelijke genres. Reis- en computerboeken bleken het makkelijkst te herkennen, kinderboeken, wetenschap en strips waren het lastigst. Een vergelijking met menselijke herkenningsgraad staat nog op het programma.
 
Iwana en Uchida hebben voor het onderzoek 137,788 unieke boekomslagen met de bijbehorende genreaanduiding van Amazon gehaald. Hun neurale netwerk had vijf lagen met in totaal 512 neuronen. Eerst kreeg het systeem 80% van de boeken en hun genre aangeboden om de correlatie te ontdekken, daarna werd 10% gebruikt om de functionaliteit te testen en de overige 10% werd gebruikt om het ‘examen’ af te nemen.
De onderzoekers hopen dat ontwerpers aan de hand van de uitkomsten boeken gaan ontwerpen die lezers makkelijker herkennen, maar ze houden het niet voor onmogelijk dat computers op een dag zelf aan het ontwerpen slaan.