E-books uitlenen alsof ze van papier zijn

E-books uitlenen alsof ze van papier zijn


Zoals te verwachten was, heeft de uitspraak uiteenlopende reacties geleid. Uiteraard zijn de bibliotheken, die de zaak aanhangig hadden gemaakt, blij met de uitspraak. Tegen Boekblad zei woordvoerder Francien van Bohemen: ‘Voor ons is het een belangrijke stap om onze taak als openbare bibliotheek goed uit te kunnen voeren.’ De VOB wil nu met de uitgevers om de tafel om de gevolgen van de uitspraak te bespreken.
Die uitgevers waren er niet blij mee. Zij vrezen dat zowel de verkoop van e-books als commerciële uitleners er last van hebben als de bibliotheek alle boeken kan verhuren.
 
De KB wil de kool en geit sparen, door met alle partijen te bespreken welk leenmodel voor iedereen acceptabel is. Vooralsnog wil KB doorgaan met het uitlenen aan meerdere lezers tegelijkertijd voor boeken waar afspraken over gemaakt zijn. Boeken waarvoor geen afspraken zijn worden dan volgens een lezer per exemplaar-principe van het Europees Hof uitgeleend.

Lokaliseren

Een aantal zaken is nog onduidelijk. De uitspraak laat ruimte voor aanvullende lokale maatregelen. Ook moet het Hof Den Haag nog beslissen hoe de Europese uitspraak in de Nederlandse wetgeving geïntegreerd moet worden. Ook is niet duidelijk of uitgevers via DRM restricties aan het gebruik kunnen stellen (als die voor alle e-books gelden).

Internationaal

Ook internationaal heeft de uitspraak reactie teweeg gebracht. Stephen Lotinga van de UK Publishers Association sprak zijn zorg uit de mogelijkheid om nog e-books te verkopen als ze zo makkelijk te lenen zijn en de Federation of European Publishers (FEP) heeft vergelijkbare bezwaren. Die wijst vooral op de verschillende eigenschappen van digitaal en papier, terwijl de bepaling dat een e-book niet simultaan aan meerdere leden uitgeleend mag worden juist een manier is om de twee meer gelijk te behandelen. De FEP is in haar reactie meer dan duidelijk over haar visie op uitlenen: “It is the role and responsibility of publishers to develop e-lending models in collaboration with libraries that ensure that the incentive for consumers to buy e-books persists.”