​Jongeren verwijderen Twitter steeds vaker van smartphone

​Jongeren verwijderen Twitter steeds vaker van smartphone
Steeds minder Nederlanders hebben Twitter op hun mobiele telefoon staan. Had in oktober 2015 nog ruim een kwart (26%) van de Nederlanders met een smartphone de Twitter-app geïnstalleerd, in oktober van dit jaar is dat nog maar net iets meer dan één op de vijf Nederlanders (22%). In absolute aantallen heeft Twitter in een jaar tijd in Nederland ruim 250.000 mobiele gebruikers verloren. De penetratie van het aantal smartphones stijgt ondertussen nog steeds, wat het verlies in gebruikers des te opvallender maakt. Dit is één van de conclusies uit het maandelijkse Dutch Apps Market rapport van Telecompaper. 

Net als uit voorgaande versies van het rapport over de Nederlands markt voor mobiele apps, blijkt opnieuw dat het voornamelijk jongeren zijn die massaal Twitter van hun mobiele toestel verwijderen. In oktober vorig jaar had nog ruim een op de drie (35%) Nederlanders tussen de 12 en 19 jaar Twitter op zijn telefoon staan. Momenteel is dat nog slechts één op de vijf, een forse daling in een jaar tijd. Twintigers, dertigers en veertigers hebben daardoor inmiddels vaker Twitter op hun telefoon staan dan tieners. Terwijl de populariteit van Twitter daalt onder tieners, stijgt die van Instagram en Snapchat. In een jaar tijd steeg het aantal 12-19 jarigen met Instagram met 8 procentpunten naar 78 procent, terwijl Snapchat met 7 procentpunten steeg naar 75 procent.

Behalve tieners zijn het vooral mannen die Twitter niet (meer) installeren op hun telefoon of de app er af gooien. Het percentage mannen met Twitter op zijn mobiele toestel daalde in een jaar tijd van 32 procent naar 28 procent. Onder vrouwen was de app altijd al minder populair, momenteel heeft 19 procent van de vrouwen de app geïnstalleerd.

Uit het rapport blijkt verder nog dat mensen die Twitter nog wel op hun telefoon hebben staan, de app nog even vaak gebruiken: gemiddeld 13 dagen per maand. Ter vergelijking: andere sociale netwerkdiensten zoals Facebook en Instagram worden gemiddeld respectievelijk 25 dagen en 17 dagen per maand gebruikt. Beide apps staan ook vaker op Nederlandse smartphones geïnstalleerd. Facebook staat op 73 procent van de telefoons, Instagram op 35 procent.