KVB Boekwerk Monitor presenteert marktgegevens

KVB Boekwerk Monitor presenteert marktgegevens
Op de Frankfurter Buchmesse zijn de eerste resultaten van de KVB Boekwerk Monitor gepresenteerd. Hiermee is voor het eerst de gehele A-boekenmarkt in kaart gebracht. De indicatoren geven inzicht in hoe de markt functioneert, hoe deze zich ontwikkelt en wat de waarde ervan is.
 
De belangrijkste resultaten zijn:
 
  • De Nederlandse Algemene Boekenmarkt zit sinds 2015 weer in de lift. In de jaren dat de trend dalend was, bleef het aantal titels (unieke ISBN’s) dat in Nederland verkocht werd op peil.
  • Nederlanders kopen voor 91% Nederlandstalige boeken, het aandeel anderstalige boeken neemt langzaam toe.
  • Het literair-culturele segment van de markt is sterk, van de tien verkochte boeken zijn dat er zes uit het literair-culturele segment.
  • Gemiddeld zorgt de top 10 van de bestverkochte boeken voor 5% van de omzet.
  • Het e-book heeft een plek veroverd naast het papieren boek, het omzetaandeel groeide naar 4% en de afzet naar 6%.
  • Het afzetaandeel van het e-commercekanaal groeide – als de verkoop van e-books wordt meegerekend – naar 23%.
  • De 40 grootste uitgeverijen vertegenwoordigen 75% van de verkoopomzet in de markt en 51% van de titels in de verkoop.
  • Nederlanders zijn minder frequent gaan lezen, lezen minder boeken en hebben minder leestijd. Het kopen van boeken nam minder af dan het lezen van boeken. 
KVB Boekwerk is het kennis- en innovatieplatform voor de boekensector. Een platform dat zowel data, inzichten en spelers in de sector verbindt en waar alle betrokkenen, ondernemers en specialisten, aan het woord komen. De ambitie van KVB Boekwerk is om de waarde van de boekensector inzichtelijk te maken vanuit zowel een economisch, cultureel als maatschappelijk perspectief maar ook om voeding te geven aan ontwikkelingen op het gebied van innovatie.
 
Op kvbboekwerk.nl is aanvullende informatie te vinden en worden nieuwe thema’s gepresenteerd. De basis van de monitor wordt periodiek herhaald en uitgebreid, waarbij de volgende editie gepland staat voor het najaar van 2017.
 
De kernpartners van KVB Boekwerk zijn: de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb), Stichting Lezen, de stichting Collectieve Promotie van het Nederlandse Boek (CPNB) en het Nederlands Letterenfonds.