Bob Dylan krijgt Nobelprijs voor literatuur

Bob Dylan krijgt Nobelprijs voor literatuur
Bob Dylan is de wellicht wat verrassende keuze voor de Nobelprijs voor literatuur 2016. Dit jaar geen literaire auteur maar een zanger die bekend staat om zijn poëtische teksten.

Net als voorgaande jaren deden weer veel namen de ronde, waaronder usual suspects als Philip Roth en Murakami, maar het keuzecommitee kwam wederom met een verrassende keuze. Vorig jaar ging de prijs naar de relatief onbekende Wit-Russische schrijfster Svetlana Aleksijevitsj.
Een woordvoerder van het comité zegt dat de prijs naar de muzikant gaat vanwege zijn poëtische teksten en belangrijke bijdrage aan de Amerikaanse muziek. De zanger stond van tevoren op nummer vier in de top vijf van favorieten bij de bookmakers.
 


Dylan wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten van Amerika in de twintigste eeuw. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat door sommigen op één lijn wordt gesteld met dat van Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie en Hank Williams, die deel uitmaken van het Amerikaanse culturele erfgoed. Vanwege zijn grote betekenis voor de Noord-Amerikaanse muziekcultuur werd hem in 2012 de Presidential Medal of Freedom toegekend door president Barack Obama.