De overeenkomst tussen Erasmus en Twitteraars

De overeenkomst tussen Erasmus en Twitteraars
Er wordt wel gezegd dat de opkomst van sociale media de grootste mediarevolutie sinds de uitvinding van de boekdrukkunst. De KB en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek hebben dit thema uitgewerkt in interactieve reizende tentoonstelling, waarin de overeenkomsten tussen de ontwikkelingen in de zestiende eeuw en onze eeuw getoond worden.
 
De tentoonstelling heet ‘Conn3ct: 2 media, 1 verhaal’. Spelenderwijs ontdekken bezoekers wat Erasmus en Twitteraars met elkaar gemeen hebben. Er liggen 67 vroeg-zestiende-eeuwse boeken en er zijn interactieve installaties die samen in negen thema’s de overeenkomsten tussen deze beide media laten zien. De tentoonstelling is zelf een sociaal medium. De bezoekers loggen in op de tentoonstellingsinstallatie en ze delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expo opvallend tastbaar.
 
Conn3ct is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, naar aanleiding van het Vlaams-Nederlandse Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse.
 
Vanaf 7 oktober tot 18 december is de tentoonstelling te zien in de Paulinerkirche van de Universiteitsbibliotheek van Göttingen (Duitsland). Vanaf 25 februari tot 21 mei 2017 is Conn3ct te zien in Museum Meermanno in Den Haag, van 22 juni tot 17 september 2017 in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen en van 14 oktober 1917 tot 29 april 2018 in de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt.