​VPRO lanceert VPRO Podcast

​VPRO lanceert VPRO Podcast
De VPRO is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen en die verhalen op nieuwe manieren bij het publiek te brengen. Als sponsor van de vooruitgang lanceert de omroep daarom op het Oorzakenfestival VPRO Podcast.

Hiermee wil de VPRO vorzien in een groeiende behoefte aan on demand audioverhalen. Zokan de liefhebber luisteren naar verhalen, waar en wanneer die maar wil. 
Steeds veranderend mediagebruik en toenemende distributiemogelijkheden maken dat de VPRO zich continu ziet uitgedaagd om nieuwe manieren te vinden om verhalen aan de man te brengen. Elke radio-uitzending is al sinds jaren via podcast beschikbaar voor hen die op hun eigen tijd willen luisteren. Daaraan voegt de VPRO nu twee nieuwe dimensies toe: ‘podcast only’, met speciaal voor podcast geproduceerde audioverhalen, en ‘podcast first’ waarbij een radiodocumentaire eerst als Podcast beschikbaar is en later ook is te horen op radio. Hiermee sluit de VPRO aan op een groeiende populariteit van de podcast en de tendens onder actieve mediagebruikers die, met hun mobiele telefoon continu paraat, zelf bepalen wanneer zij naar iets willen kijken of luisteren. Dit is naast video en muziek in toenemende mate de podcast.

"Voor steeds meer mensen, niet alleen jongeren, fungeert de smartphone als radio en tv", aldus Gerard Walhof, hoofdredacteur VPRO Radio. "Ze stemmen niet af op een programma op zondagavond om vijf over negen maar maken hun eigen selectie wanneer het hun uitkomt, onder het motto: “Fuck prime time, it’s my time.” Daaraan komen we met VPRO Podcast tegemoet. Hiermee is de VPRO tevens de broedplaats van podcasttalent."

In het weekend van 1 en 2 oktober kan het publiek op het Oorzakenfestival in de Brakke Grond kennismaken met VPRO Podcast. De VPRO onderdelen zijn gratis toegankelijk.

In de VPRO Zaal presenteren de makers van Toendra en Plots op zaterdag 1 oktober de nieuwe 14-delige podcastserie Het leven, een gebruiksaanwijzing, een serie zelfhulpdocumentaires met een knipoog, als antwoord op alle relevante levensvragen. Met een kijkje achter de schermen, live interviews en dansgezelschap House of Makers, dat een choreografie maakte, geïnspireerd door een van de verhalen.
Op zondagochtend 2 oktober is in de VPRO Zaal een sneak preview van de VPRO-podcasts die dit najaar en in 2017 worden uitgebracht. Zoals het tweede seizoen van Ongesigneerd, de geschiedenispodcast Tijdgeest en verschillende podcasts van aanstormend talent. De makers, oudgedienden én jong talent, zijn aanwezig om over hun programma te vertellen en fragmenten te laten horen.