Kamervragen over contracten Persgroep met freelancers

Kamervragen over contracten Persgroep met freelancers
Ondanks aanpassingen in de contracten met freelancers door De Persgroep, heeft kamerlid Mei Li Vos toch besloten kamervragen te stellen aan minister Asscher.

De Persgroep en NvJ hebben de afgelopen dagen flink gesteggeld over een aantal bepalingen die De Persgroep opgenomen had in contracten met freelancers. Kern daarbij was dat indien  de werkrelatie tussen een freelance journalist en de Persgroep door de belastingdienst bestempeld zou worden als schijnzelfstandigheid, het de freelancer zou zijn die eventuele naheffingen en andere kosten moet betalen. In de herziene versie zijn drie bepalingen geschrapt waarin de Persgroep had omschreven dat alle financiële risico’s in het geval van schijnzelfstandigheid voor de rekening van de zelfstandige komen.

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos vraagt aan minister Asscher van Sociale Zaken hoe hij de nieuwe algemene voorwaarden voor freelance journalisten van De Persgroep beoordeelt. Ze wil weten of opdrachtgevers zulke bepalingen juridisch gezien mogen opnemen in hun algemene voorwaarden binnen de Wet DBA.
Vos baseert zich op algemene voorwaarden die inmiddels door De Persgroep zijn aangepast. 

Vos wil eveneens van de minister weten wat vindt van een artikel in de voorwaarden waarin staat dat De Persgroep eenvoudig afstand kan nemen van een freelancer.

Directeur Bart Verkade van De Persgroep is verbaasd dat Vos deze vragen stelt. "Die zijn niet meer relevant. Wij hebben alle gewraakte punten zelf al aangepast. Sinds vrijdag staat een nieuwe versie van de algemene voorwaarden online. ‘Wat betreft 11.1: dat is een volstrekt gebruikelijk artikel in dit soort voorwaarden. Hier staat dat wij de opzegtermijn niet in acht hoeven te nemen wanneer in strijd met enkele cruciale punten wordt gehandeld". 

Lees verder bij Villamedia