Metro wordt ín de trein gerecycled

Metro wordt ín de trein gerecycled

Metro en NS zijn een pilot gestart om met minder kranten meer lezers te bereiken. Reizigers op het traject Zwolle- Enschede wordt gevraagd om ‘hun’ Metro na het lezen in rekjes in de trein terug te leggen. Andere reizigers kunnen daardoor later op de dag dezelfde krant lezen en hoeven dus geen nieuwe te pakken.

Veel lezers gooien de krant na gebruik weg, of laten het aan de schoonmakers van NS over om dat te doen. Als meer reizigers dezelfde krant lezen, hoeft Metro minder papier te gebruiken en vervoeren en NS minder op te ruimen. Bovendien daalt de milieubelasting. Als de krant netjes wordt achtergelaten, ziet de treincoupe er ook een stuk netter uit.

Van maandag 4 tot 18 juli vragen onder meer de conducteurs op het traject Zwolle- Enschede of ze ‘hun’ Metro na het lezen in de speciale rekjes in de trein willen leggen. Op de rekjes zijn stickers geplakt die duidelijk maken dat ze bedoeld zijn om de krant in terug te leggen.

Het maken, lezen en recyclen van de Metro is maar een zeer klein onderdeel van de totale footprint van een treinreis, maar toch, de pilot maakt de burger bewust van zijn eigen rol. Hoe meer de krant wordt benut, des te lager is de footprint per krant. Is een papieren krant eenmaal geproduceerd, dan staat de footprint ervan vast. Hoe meer de krant wordt gelezen, hoe beter.